Història de La Caseta

Arrels de la Casa

No sabem ben bé la data de construcció de la casa, però suposem que és de finals del 1800, quan la fil·loxera va arrasar totes les vinyes del Penedès i provocà una forta crisi a la comarca. El masover de Cal Tulí (Puig de Monombra), actualment en ruïnes, no podia subsistir davant la crisi amb terrenys tan pobres, i el propietari, el Sr. Torrents, li va fer una caseta al pla -d'aquí el seu nom- perquè en aquesta zona les terres són més generoses, ja que es feia molt difícil de viure en un Penedès sense vinyes.

El 1974 el masover, el “vell Caseta”, es jubilà i quedà la casa buida, i ja no tornà a ser mai més una masoveria.

Va estar llogada alguns anys com a segona residència per un important òptic de Barcelona. Més tard, vàrem començar a fer el projecte del que hauria de ser el nostre primer habitatge, però, al final, no es portaria a terme. La casa es seguia degradant. El 1992, any de forta crisi del sector del vi, vàrem decidir apostar per l’agroturisme tot cercant uns ingressos complementaris a la viticultura.

D'aquesta manera va començar la reconstrucció de la masia, en la qual s'han recuperat molt tots els materials nobles, com són la fusta i la pedra, per donar-li un caire rústic i acollidor, i la decoració està basada en estris agrícoles d'anys enrere; així mateix, dóna la sensació que hem aturat el temps tot fent més agradable l'estada dels nostres hostes.

Inauguració

El 14 de juny del 1996 l’honorable Sr. Francesc Xavier Marimon, conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya inaugurà la residència casa de pagès La Caseta. Marimon va valorar molt positivament la iniciativa i les instal·lacions. Dins el seu parlament va ressaltar el següent: “Aquesta casa funcionarà molt bé perquè heu tingut un gust exquisit a l’hora de dissenyar-la, l’heu sabut dotar de totes les comoditats que avui cerquem les persones en la vida quotidiana, però, en canvi, heu sabut conservar aquest entorn i aquest gust rural que és el que busca la gent de ciutat. M’he sentit emocionat en veure la casa dins aquest marc de vinyes, i la gent que ho feu possible. Us felicito de tot cor perquè les persones que estimen el passat tenen futur.”

El conseller, abans de marxar de la casa, va escriure al llibre d’honor les següents paraules: “Us felicito per la vostra iniciativa vers el món de l’agroturisme. He visitat La Caseta, i és un immillorable exemple del que cal fer. Sense cap mena de dubte, tindreu l’èxit que us mereixeu”.

Image